Hur gör man?

Anropssignal

Grunderna

Handapparat Wouxun KG-T59 66-88 MHz

Vid kommunikation – som är det som gäller för 69 MHz – så finns det vissa vedertagna enkla regler.

När du gör ett anrop så ska du använda metoden:

  • Först den andra stationen sedan din egen station dvs
  • Tala om vad du vill och sedan vem du är.
  • Anropa den du vill ha kontakt med och berätta sedan vem du är.

Kom också ihåg!

  • När du lämnar kanalen så tala om det också !
  • Var alltid artig och trevlig!
  • Det är hundra gånger fler som lyssnar än som sänder.

Här vill Bengt höra om det ät någon som har radion på och vill prata lite.

”Allmänt anrop fyra meter från Bengt – Bertil Erik Nicklas Gustaf Tore – Kom”. Går också att kompletteras med ett Rakel-nummer eller din geografiska plats.
Utan svar lämnar Bengt kanalen/frekvensen med exempelvis” Ingen kontakt, Bengt lämnar frekvensen – klart slut”.

En regel eller praxis på 69 MHz-bandet är att man anropar på kanal 8 som har frekvensen 69,1875 MHz och vid kontakt byter till en annan kanal för fortsatt prat.

Radiokommunikation – Förståelse

Var snäll och förstå att alla inte är så smarta, så professionella eller så mycket expert som du. Om du vill göra något åt detta agera positivt (hur kan jag hjälpa till, hur kan jag förbättra, hur kan jag lära ut) i stället för negativt (med svordomar, förolämpningar etc.).

De kloka orden är ”saxat” rakt av från 13.10 (HAREC b.7.1.2) Radioamatörens ordningsregler och gäller för alla som trycker in tangenten på en radiosändare.

Sändaramatör

Om du är sändaramatör så är det självklart att du använder din anropssignal som identitet. Du finns i en mängd register och är lätt att hitta. Har du glömt din anropssignal så kolla här: https://www.ssa.se/ssa/smcb/

Preppare

Är du en survivalist – prepper – och vill ha en radio för krisberedskap. Då kan det vara lämpligt att använda MSB:s RAKEL numrering. Den är över tio år gammal och fungerar. Fick tipset från: http://mgradio.se/69/wordpress/anrop-ccir/

Här är indelning och numrering enligt RAKEL, RAdioKommunikation för Effektiv Ledning.

https://www.msb.se/siteassets/dokument/verktyg-och-tjanster/rakel/stod-for-sambandsplanering/rakelregioner-rakelzoner-och-kommunomraden.pdf

Det är bara att leta ut sin geografiska plats och använda det tresiffriga numret och dina initialer. Möjligen lite ”bror duktig stil” att använda Rakel, men det kan underlätta att kommunicera vid en olycka och i en krissituation.

OBS. Det går inte att kommunicera med Rakel med en 69 MHz radio. Rakel är ett helt slutet och krypterat kommunikationssystem för samhällsviktiga funktioner som säkerhet, ordning och hälsa. Det som här är intressant är deras geografiska indelning och områdesnummer.

Teknikintresserade och privatradioanvändare

Du kan kalla dig för vad du vill. Det är bra om du har samma anropssignal hela tiden. Det förenklar kommunikationen.

Mobilt

Om du har radion i en bil eller husbil så är det trevligt om du använder fordonets registreringsnummer som anropsbeteckning. Kanske inte alla bokstäver och siffror. Välj gärna något som är specifikt för ditt fordon.

Kommunikationen

Telegrafi

Modulationen telegrafi används inte på 69-MHz, men har tagits med då regler, praxis och formerna för radiokommunikation emanerar från telegrafi.

För över hundrafemtio år sedan började kommunikationen som telegrafi med morsetecken. Först som trådöverföring, senare från radio för sjöfart, flygtrafik och militär kommunikation. De långa tecknen för bokstäver och siffror, gjorde att man gärna använde förkortningar för att spara tid och få en snabbare kommunikation och även undvika språkliga missuppfattningar. Förkortningarna har levt kvar även om kommunikationen sker genom tal. Förkortningarna kallas Q-förkortningar. Ett telegraferat Q, da da di da, är melodiskt och lätt att höra. Här finns en lista på Q-förkortningar från Wikipedia, https://sv.wikipedia.org/wiki/Q-f%C3%B6rkortningar

Några vanliga förkortningar:

CQ eller CQ call (seek you) d.v.s. allmänt anrop.
QTH, vilken är er position d.v.s. din geografiska plats?
QSO, en (första) kontakt, d.v.s. radiokontakt och en signalrapport.
QRZ, vem anropar mig?
QSY, ska jag byta frekvens?
QRK, vilken kvalitet har min signal?

Förkortningarna togs fram för snabbare telegrafi men används ibland även vid telefoni. Tyvärr kan det då exkludera andra mindre initierade. Om du hör någon excellera i Q förkortningar. Låt inte detta störa, minska eller hindra ditt intresse för privatradio!

Telefoni

Här är försvarets handbok från 2021 för telefonering: https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/2-om-forsvarsmakten/dokument/handbocker/h-sb-tfn-2021.pdf

Någon kan fråga dig: ”Vad kör du för rig?” Rig är den typ av enhet eller utrustning som du använder. Svaret kan då vara: ”Anytone AT-779 i 5 watt och ett kvartvågsspröt på biltaket”. Om det är det du använder.

Långt anrop

När det ”sprakar till” i radion är ett långt, lugnt och repeterat anrop lätt att uppfatta och man får snabbt en uppfattning om typen av anrop och vem som anropar.

Att man använder en ”ramsa” som anrop är en kvarleva från tiden då sändare och mottagare inte var så frekvensstabila som i dag. Mottagaren fick då med hjälp av en S-meter, signalmätare, ställa in bästa mottagning. I dag är sändarna frekvens-synthesizer styrda, mycket frekvensstabila och även programmeringsbara.

Tystnadsplikt

Lag (2022:482) om elektronisk kommunikation

SFS nr: 2022:482
Departement/myndighet: Finansdepartementet DIS
Utfärdad: 2022-05-19 

34 §   Den som i något annat fall än de som avses i 31 § första stycket och 32 § i en radiomottagare har avlyssnat eller på något annat sätt, genom att använda en sådan mottagare, har fått tillgång till ett sådant radiobefordrat meddelande i ett elektroniskt kommunikationsnät som inte är avsett för denne eller för allmänheten, får inte obehörigen föra det vidare.